Menu

Zaken doen China

Het is nog niet eenvoudig om op een goede en betrouwbare manier zaken te doen in China. Er zijn een aantal factoren die dit lastig maken.

De Taal

Om te beginnen is alleen al de taal een bijna onneembare vesting. Slechts weinig inwoners van China beheersen de Engelse taal op een redelijk niveau. De mensen die dit wel doen zijn meestal hoger opgeleid op een gerenommeerde of westerse universiteit. Op de meeste scholen wordt wel Engelse les gegeven. Echter de methode is kwalitatief onvoldoende om de enorme verschillen in schriftelijke karakters, klanken en zinsconstructies te overbruggen. De onderwijzers beheersen de taal zelf onvoldoende en komen daarom nooit aan het praktische gedeelte van de les toe. In de grote steden zijn er restaurants en 5-sterren hotels die zich op toeristen of zakenlui richten en dus ook het Engels enigszins beheersen. Daarbuiten is het onmogelijk om ook zelfs maar de meest eenvoudige zaken geregeld te krijgen. Taxi chauffeurs zijn alleen aan te sturen met een briefje waarop in Chinese karakters het adres is vermeld. Voor het overige zou je je net zo goed op mars kunnen bevinden en kunnen ook drukke steden heel eenzaam zijn. Slechts in een paar grote steden zijn de verkeersborden en het openbaar vervoer voorzien van een Engelstalige ondertiteling.

De afstanden

De omvang van het land en de afstanden tussen steden zijn enorm. De gemiddelde chinees of Chinese cultuur bestaat niet. Elke regio kent zijn eigen subcultuur en wijze van zakendoen. Shanghai is hoog ontwikkeld en heeft een sterk westerse (Franse) invloed ondergaan. Beijing heeft echter al veel meer een binnenlandse oriëntatie. Andere steden hebben soms een sterk industrieel karakter.

De Cultuur

Het ritme van de arbeider is afhankelijk van de overgang naar het nieuwe jaar. De jaarwisseling is een grote en belangrijke vakantie en voor veel Chinezen een moment om na te denken over het volgende jaar. Veel Chinezen komen niet terug bij hun voormalige werkgever en beginnen gewoon ergens anders. Dit verklaart waarom de kwaliteit van veel producten in het nieuwe jaar slechter is als aan het einde van het vorige jaar. Het aanbod van werknemers is schier oneindig. Er zijn elk jaar zijn er weer miljoenen arbeiders die bereid zijn om voor 300 dollar 6 werkdagen van 12 uur per week te maken. Het niveau van de arbeiders is vaak erg laag en alhoewel zij zeer nijvere werkers zijn, zijn ze van nature niet gericht op het leveren van kwaliteit.

Neem contact op met Smartrader